четвер, 22 грудня 2016 р.

Світом Миколай мандрує

19 грудня ми вшанували святого Миколая. Цей великий святий став прототипом міфічної фігури Діда Мороза (Санта Клауса). В інших народів Святий Миколай відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йолупукі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Святий Миколай опікується воїнами та мандрівниками, допомагає бідним у скруті,є покровителем дітей, моряків, торговців та лучників.

Це свято сягає традицій стародавнього культу дохристиянського бога Велеса. Інший відбиток первісних вірувань на постаті Св. Миколая — уособлення грецького Посейдона та римського Нептуна.

У приміщенні бібліотеки для дітей оформлена тематична поличка "Йде Святий Миколай, ти добром його стрічай"

 

У народних переказах святий Миколай боронить людей перед стихійним лихом, а найбільше на воді. Всі одеські рибалки в своїх куренях мали образ святого Миколая. Виходячи в море на промисел, вони завжди брали із собою образ святого чудотворця.

Та, передусім, це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до Святого Миколая листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують усі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, може, різка? Бо чемні діточки обов’язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні — прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

Нині з’явилась добра традиція — у день Святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки. Це добре і очікуване дітворою свято вчить милосердю, щедрості і любові до оточуючих людей. Чудесну традицію передають з покоління в покоління, а вона прищеплює головні цінності нашим дітям. 

Немає коментарів:

Дописати коментар