пʼятницю, 8 липня 2016 р.

Вечір-пам'ять до 70-річчя Львівського псевдособору


3 липня на парафії Успіння Пресвятої Богородиці с. Пробіжна  відзначили сумну дату 70-ліття від дня Львівського псевдособору 1946 року, під час якого радянська влада проголосила ліквідацію УГКЦ.
 Настоятель сільського храму о. Зеновій Пасічник  у своєму виступі згадав історію Львівського псевдособору, згадав тих,  хто віддав своє життя за Україну.
 На вечорі - пам'яті у місцевому будинку культури вірні також згадали і вшанували пам’ять з нагоди цієї сумної дати, та борців за свободу і незалежність України. Адже на території Тернопільської області після Львівського псевдособору було репресовано та депортовано поза межі України 112 священників, багато з яких загинуло у таборах.
Дійство розпочалося вступним словом о. Зеновія Пасічника, у якому священик звернувся до усіх присутніх і закликав пам’ятати всіх героїв Української землі, бо незнання нашого минулого, українського народу, ставить наше теперішнє і майбутнє під велику небезпеку.

 Цікаву інформацію про цю визначну подію можна було почути у виступах Вергуна Богдана Михайловича,

Пасічник Ольги Степанівни,
 Федічкіної Людмили Валеріївни.

З цікавістю глядачі в залі слухали релігійні пісні у виконанні жіночого ансамблю Пробіжнянського СБК.







Історія України має чимало трагічних сторінок. Однією з них є  спроби знищення  комуністичним режимом  Української греко-католицької церкви, репресії проти її духовенства та вірян. Та церква, пішовши   у підпілля,  не скорилася. Ми повинні пам’ятати кожен факт життєпису нашої держави, бо на таких прикладах зростає нове покоління. 






Немає коментарів:

Дописати коментар